Sunday 17 February 2008

The Three Rules of epidemics (The Tipping Point, Capítol II)

Gladwell distingeix 3 regles, the three rules of Tipping Points, i valen per qualsevol epidèmia, és a dir, pràcticament qualsevol cosa que comenci i creixi a base de la propagació de la interacció, sigui el que sigui l'objecte, sigui quina sigui la interacció (comunicació) i que porti a una conseqüencia determinada, moltes vegades irreversible.

Abans d'entrar en l'enumeració de les 3 regles, se m'acut que la idea de Gladwell d'expansió de l'epidèmia té molt a veure, potser, amb les equacions model de la teora cinètica de gasos, en el que el Tipping Point, en el model de Gladwell, equivaldria a l'extrem relatiu de l'exponencial (matemàticament, el valor de igualar a zero la primera derivada i resoldre l'equació), és a dir, a partir d'aquell punt la corva de la cinètica de l'expansió es llegeix com a exponencial.

Segur que l'objectiu de Gladwell en The Tipping Point, però, no és exposar un model cinètic d'expansió de la comunicació, sinó determinar els aspectes que porten a que aquesta expansió assoleix un punt sense retorn.

L'expansió de què? D'una idea, una notícia, una moda, un estil, una teoria, un rumor, un costum... el que vulguis que pugui comunicar-se.


The 3 rules:

  1. The Law of the Few
  2. The Stickiness Factor
  3. The Power of the Context

The Law of the Few says that there are exceptional people out there who are capable of starting epidemics. These people are critical on spreading information.

The Stickiness Factor says that there is a simple way to package information that, under the right circumstances, can make it irresistible. The concept of stickiness suggest that in order to be capable of sparking epidemics, ideas have to be memorable and move us to action.


The Power of the context is no less important: Epidemics are sensitives to the conditions and circumstances of the times and places in which they occur.


És a dir, és una teoria a 3 nivells: el primer és el comunicador, el segon la informació (i el seu envolcall), la tercera fa referència a l'entorn.


No comments: