Sunday 6 April 2008

Endorfines

Les endorfines són neuropèptids (proteïnes, en aquest cas la cadena és de 4-8 aminoàcids) opioïds que generem en la glàndula pituitària i en l'hipotàlam durant la pràctica de l'exercici, però també en moments d'excitació (inclosa l'excitació sexual i l'orgasme).

La secreció d'endorfines et dóna la sensació analgèsica de benestar, i és segurament la raó darrera per la que quedem enganxats a l'esport, al sexe o, simplement, a qualsevol activitat que associem químicament a algún tipus d'excitament: la biosíntesi d'aquests opiacis ens enganxa a aquesta activitat de la mateixa manera que un drogodependent a la seva droga. De fet, el premi en benestar que trobem en fer activitats que ens agraden - sigui la que sigui -, té a veure amb la secreció d'alguna endorfina.

El genoma humà conté 3 tipus de gens homòlegs codificats per a la biosíntesi endògena de pèptids opioïds. Cada gen codifica una proteïna processable en cadenes peptídiques amb activitat opiàcia. Una d'aquestes proteïnes és la proopiomelanocortin (POMC), que és la proteïna mare de les endorfines.

Els incentius químics que el nostre cos genera quan fem les coses que ens agrada fer, quan dirigim els nostres esforços en obtenir aquests disfrut, estan grabats en el nostre codi genètic: estem obligats a disfrutar, tot i que de vegades, no sapiguem interpretar la nostra pròpia química...

No comments: