Sunday 29 March 2020

COVID-19. Comentari breu sobre el grau d'avanç de la pandèmia.



La Vanguardia parla avui 29.03 de reducció de la cinètica de nous casos i per tant d'assoliment del pic de la pandèmia. Es basa en la dada oficial d'afectats, una dada poc creible, ja que redueix o augmenta en funció de quan testos es fan, a qui i on. Dada només rellevant com a referència qualitativa, no pas una dada a partir de la qual treballar conclusions, ni prendre decisions ni globals ni personals. Paper moll.

El país publicava ahir 28.03 que almenys en algunes comunitats el recompte de casos era inexacte i amb biaix: no computen els morts per pneumònia que no han estat testats per Covid-19 prèviament. No es fan test als casos greus més obvis i seguint una lògica procedimental, no els computen consequentment com a casos de Covid-19.

Davant la mancança de tests a temps real sobre mostres representatives, serà l'estadística comparada de morts estacionals per pneumònies i malalties respiratòries el paràmetre que tindrà sentit mirar per determinar el número aproximat de morts degut a aquesta pandèmia. Mentrestant, tota lectura que es desprengui de les dades oficials actualment és orfe de contingut, suportada amb dades amb un biaix a la baixa que pot ser molt important.

No comments: