Search This Blog

Friday, 14 December 2007

Reflexió sobre la Conferència de Bali sobre canvi climàtic (II)

(http://news.yahoo.com/s/nm/20071214/ts_nm/bali_friday_dc_12;_ylt=A0WTUefC_WJHKRgBJwVrAlMA)

Sembla que finalment les posicions europea i americanes han convergit en acord, el de incloure aquest text en el preàmbul que tanca la conferència: "Deep cuts in global emissions will be required".

Els ecologistes europeus diran que és insuficients, i els americans més conservadors diran que no es pot permetre. Però... perquè és tan important aquesta frase?

US és la primera economia mundial, encara, i el major contaminant del planeta. Els costos de reducció de contaminació són supermilionaris, això afectaria la seva economia en un moment, ademés, que no s'ho poden permetre. Els conservadors es deuen tancar en banda en aquest argument. De fet, US és l'únic país industrialitzat que no va signar els acords de Kyoto sobre reducció de gasos d'efecte hivernacle.

La demanda europea era a Bali demanar a tots els països participants (190 països, us imagineu una negociació de 190 representants? 12mil persones!) l'assumpció que en un període breu hi ha d'haver un retall de les emisions entre en un 25-40%. Quan? Aquesta reducció ha d'estar operativa al 2020 per evitar les seqüeles més negatives del canvi climàtic.

La frase que he comentat pot significar que US accepta implicitament que d'ara al 2009 s'obrin negociacions per tal que, en el 2009, data fixada per el pacte que ha de succeir Kyoto, cristal·litzi. La següent parada és 2012, en aquests 3 anys, les inversions s'han d'haver desviat per als objectius marcats fora del mercat del CO2 (el nostre anhídrid carbònic o el carbon dels americans) de manera que el 2020 s'acompleixi l'objectiu - almenys aquesta és la idea dels europeus, que s'hauran d'esforçar per a quen en el pacte de 2009 US i Japó s'adscriguin a aquestes fites.

Aquesta era la batalla, suposo, aconseguir que US accedeixi signar un preàmbul acceptant la necessitat d'aquest retall en emisions, un preambul que recollís aquest calendari. Pot això significar que en el pacte de 2009 US hi figurarà com a signant? Espero que sí, i també que els científics no s'equivoquin i n'hi hagi prou amb aquest retall d'emisions en aquest calendari per evitar els pitjors efectes del canvi climàtic... De seguida se m'acut una pregunta terrible: els pitjors efectes per a qui? pels països industrialitzats? però aquest és potser un altre tema, no absent del seu costat trist i cruel, que segur que anirà sorgint inexorablement i tràgica.

Foto: Reuters (http://blogs.reuters.com/environment/)

No comments: